Slipp telefonförsäljare med Mobinix

android-mobile-phone-clip-artVisst är det störande att bli uppringd av försäljare som man sedan har svårt att bli av med? Det finns tjänster så som nixtelefon.org där man anmäler sitt nummer och ”kända” försäljare och företagare blir då blockerade att kunna ringa dig. Men känner man inte för att anmäla sig till detta register eller kanske inte tycker att det räcker till så finns det andra alternativ ute på marknaden. Mobinix är en app som varnar när samtal från ”kända” telefonförsäljare eller företag kommer. Finns att ladda ner för både iPhone och Android.

Uppdateras dagligen med nya nummer

Listan över mobilnummer till denna app uppdateras dagligen via tips från företagare och privatpersoner runt om i landet. Vill du så kan du även uppdatera med egna telefonnummer som du vill blockera. För att appen ska fungera i iPhone måste du svara JA på frågan om Mobinix får tillgång till dina kontakter. Alla blockerade mobilnummer läggs då till under fliken ”blockerat av Mobinix” i din kontaktlista. Detta innebär att  Mobinix inte på något vis får tillgång till dina kontakter. Vill du ha en tyst ringsignal när samtal från numren som mobinix har blockerat ringer, så kan du ladda ner appen Ringtone Maker, Silent Tone för 12 kr.

Varningsinfo.se

Varningsinfo.se är sidan bakom appen mobinix och dom startades av 2009 av tidigare VD:n på Tele2. Syftet är att kunna erbjuda alla företag och organisationer stöd i arbetet med att stoppa bluffakturor. Alla tips som kommer in bearbetas i ett datasystem, vilket gör det möjligt att de mycket tidigt kan varna sina kunder för rena bedrägerier samt icke fungerande tjänster.

Varningsinfo har en rad tjänster förutom sin mobilapp mobinix, som framförallt riktas till småföretagare som vill slippa bli störd av försäljare i sin vardag. Känner man sig vilseledd eller lurad och vill slippa tjafsa med telefånförsäljare kan man vända sig till tjänsten AKUTEN. Här kan man teckna ett årsabonnemang som ger fri telefonrådgivning och juridisk biträden där ärendet leder ända till domstol. Du kan även via en tilläggstjänst, en s.k. Kostnadsgaranti slippa betala fakturan om du skulle förlora i domstolen.

Tjänsten SPÄRR som är en betalningsspärr för alla bank- och plusgironummer  som används av företag som lagts in i Varningsinfos register. Detta är endast tillåtet att använda inom det egna företaget. Vill man använda tjänsten utanför företaget så lämnas en specifik offert för detta. Som exempel kan det vara att tjänsten används i ett ekonomisystem som säljs.

Tips och råd

Får du hem en faktura som ser misstänkt ut så ska du i första hand kontakta företaget bakom fakturan. Kom dock ihåg att titta så att det inte bara är ett erbjudande, som är utformat som en faktura. Är ”fakturan” det sistnämnda, ett erbjudande format som en faktura så behöver du inte kontakta företaget då detta är ett brott mot marknadsföringslagen. Då anmäler man till konsumentverket och marknadsdomstolen tar hand om fallet.

Vid en faktura utan att du haft något som helst kontakt med företaget så ska du först och främst kontakta företaget i fråga och reda ut saken. Om ni inte löser detta, skicka in en kopia av fakturan till företaget signerat med ”Bestrider fakturan i sin helhet då någon beställning av dessa varor/tjänster aldrig har gjorts” samt gör en polisanmälan för misstänkt bedrägeri.