Spärra ditt telefonnummer för telefonförsäljare

vintage-telephone-silhouette-clipar

Att bli kontaktad av telefonförsäljare kan vara jobbigt, oavsett om det är en leverantör du redan har abonnemang hos eller ett helt nytt företag. Många försäljare kan dessutom vara väldigt svåra att ”bli av med” och det kan sluta med att du köper något som du med eftertanke inte alls varken ville eller behövde ha. Många gånger ringer de olägligt när du är på jobbet och kanske är stressad, vilket aldrig är särskilt uppskattat och många drar nog just därför en stor suck när man nämner ordet telefonförsäljare.

Spärra ditt nummer

Vill du helt slippa att telefonförsäljare ringer dig i tid och otid kan du spärra ditt nummer för detta, vilket du kan göra på två sätt:

Spärra ditt nummer med automatiskt autosvar

  1. Från den telefon som du vill spärra ringer du numret 077 228 00 00.
  2. Svara därefter på de frågor som ställs med hjälp av knapparna på din telefon. I och med detta startar du spärren och ditt nummer läggs till i NIX-Telefons spärregister.
  3. Tänk på att det kan ta upp till tre månader innan alla företag har uppdaterat sina register och de ser att ditt nummer är spärrat.

 

Spärra ditt nummer med en skriftlig beställning

Istället för att ringa kan du även lämna en skriftlig beställning, vilket du gör till NIX-Telefon, Box 60, 833 24 Strömsund. I detta brev måste du ange vilket telefonnummer du vill spärra, samt underteckna med din namnteckning. Med andra ord kan du inte be någon annan skicka in din beställning.

Undantagen

Det finns undantag, då du har spärrat ditt nummer men ändå kan bli uppringd i marknadsförings-, försäljnings- eller insamlingssyfte. Anledningarna till detta kan vara olika.

Undersökningar och samhällsinformation

NIX-Telefonspärr gäller inte för marknadsundersökningar, samhällsinformation, religiös upplysning eller politiska kampanjer. Sådant som anses ha ett samhällsintresse helt enkelt och därför kan du bli uppringd i detta syfte, trots att du har spärrat ditt nummer.

Samtycke från din sida

Du kan tillåta att ett eller flera företag/organisationer får ringa dig i syften där du annars har spärrat ditt nummer. Dessa företag behöver då inte titta om du finns med i spärregistret. För att tillåta att ett företag får ringa dig trots din spärr, måste du vara tydlig med samtycket som du lämnar.

Etablerad kundkontakt

Har du ett etablerat kundförhållande med ett företag så få dem ringa dig och via telefon lämna ett erbjudande om samma sorts varor eller tjänster som ditt avtal med dem gäller. Detta gäller även om du för en tid sedan har sagt upp ditt avtal, minst sex månader men inte mer än ett år.

Du har själv lämnat uppgifter

Har du själv lämnat ut dina personuppgifter till ett företag med information om att de kan komma i kontakt med dig via telefon, få de också ringa dig trots att ditt nummer är spärrat. Dock kräver det att du har fått möjlighet att tacka nej, men inte gjort detta.

Har du någon gång blivit uppringd trots din NIX-spärr utan att det har gällt undantagen här ovan? Här kan du hitta mer information  om vad du kan göra.