Mobilanvändningen idag

IPhone_6S_Rose_Gold

Mobiltelefonen har under de senaste åren gått från en pryl du ringer samt skickar textmeddelande med, till att bli en handdator som nästan helt har tagit över vår vardag. I vår mobiltelefon idag är vi ständigt uppkopplade till ett närverk där vi bara är ett klick ifrån oändlig information. Ingen behöver dividera om när Carl Gustaf V var född, för det är bara en googling bort. Vi kan posta en bild från badstranden och nå direkt ut till vårt sociala nätverk, likaså ha full koll på vad din gamla klasskamrat åt till middag trots att ni aldrig har setts sedan ni slutade skolan.

Förutom den oändliga informationen och det sociala nätverket vi har tillgång till via vår mobiltelefonen, har mobilen ersatt en rad andra prylar som är viktiga i vår vardag. Vi ställer väckarklockan med hjälp av mobilen, tar bilder på semestern och lyssnar på musik som vi tankar ner eller streamar via tjänster som exempelvis Spotify. Istället för en kalender har vi har vår planering med notifikationer för nästa möte direkt i mobilen, vår mailbox, miniräknare, ficklampa, spel och en rad andra funktioner som är inbyggda i telefonen eller som kan laddas ner via appar. Mobiltelefonen är, idag, för många en oersättlig pryl som uppfyller alldeles för många behov för att kunna klara sig utan.

iPhone startade allt

Den 10 januari 2007 visade Steve Jobs från Apple upp det som hade diskuterats kring i flera år, den första Iphonen. Telefonen som kom att förändra hela vår vardag och syn på hur en mobiltelefon ska användas. Apple hade lagt ner hela sin själ i design och gränssnitt, vilket kom att visa sig som väldigt lönsamt.

Fram till hösten 2007 var Nokia mer värt än Apple, på knappt tre år hade Apple jämfört med Nokia ökat med 1x till 7x. I flera år spekulerades det kring den eventuella telefonen från Apple, särskilt av Mac-användare. Iphone kom sedan att bli den tredje revolutionerade produkten från företaget. Först kom Macintosh-datorn 1984, Ipod 2001 och sedan Iphonen 2007.

Revolutionerande gränssnitt

Enligt Steve Jobs själv var gränssnittet med en vidareutvecklad pekskärm revolutionerande och det som man arbetat med, för att få folk att vilja köpa telefonen. Det var inte många som kunde konkurrera med Iphone när den släpptes för första gången. Att Apple valde en pekskärm berodde på den oflexibilitet som fanns hos på de fysiska knappsatserna hos de flesta andra telefoner.

Smartphones och handdatorer hade sedan länge funnits, men var utrustade med en pekpenna som Jobs tyckte var helt onödig. En penna ger mer precision, men ”vem vill ha en penna??” ”Dem tappar man bara bort!” och Apple valde istället att låta fingret bli den nya pekpennan. Fingerspetsen tar betydligt större plats och man valde istället att designa det nya gränssnittet för stora, tydliga rörelser. Stora ikoner, funktioner som att zooma genom att föra fingrarna ifrån och mot varandra, svepa genom sidor mm gjorde att en pekpinne inte behövdes. Istället lanserade man en helt revolutionerande mobiltelefon, med ett gränssnitt designat för att bli vår nya hjälpreda i vardagen.