Blufftävlingar på facebook

Botón_Me_gusta.svg

Något som är väldigt vanligt är tävlingar på facebook. Vi har alla sett dem och antagligen varit med och deltagit också. ”Gilla och dela detta inlägg för att vara med och tävla” brukar det stå, enkelt och smidigt. Kanske är det din lokala affär som har anordnat tävlingen, då känns det tryggt och du kanske känner den som vinner. Men sen har vi säkert dykt på facebooktävlingar där magkänslan säger att här är det någonting som är skumt. Kanske är priset/priserna alldeles för bra eller att sidan helt enkelt inte känns helt seriös. Ännu värre är det med facebooksidor och tävlingar som känns helt seriösa, men där vinnaren inte får något hemskickat utan istället blir blockerad när hen ifrågasätter vart priset tog vägen.

Bluffakuten varnar och informerar

Bluffakuten på facebook är en sida som varnar och informerar om såna här typer av bedrägerier på facebook. Redan 2003 startade facebooksidan och har sedan dess ägnat sig åt att rapportera och avslöja en mängd falska sidor på facebook. Många blir faktiskt förvånade när de blir upplysta om att man kan tjäna pengar på att sälja likes eller gillamarkeringar på facebook. Det hela går till som så att om person A har en sida på facebook som hen vill öka trafiken till, så går person A helt enkelt in på svenskafblikes.se eller liknande sidor och köper ett paket med likes för en summa. Till exempel kan man få betala 2400 kr för 1000 likes till sin sida och få sin leverans ”inom fem arbetsdagar”.

Person B startar nu en eller flera facebooktävlingar på sina sidor, där priserna är oemotståndliga. Det ända du behöver göra för att vara med och tävla är att gå in och gilla samt dela person A:s facebooksida. Person A i detta fallet får sina likes och person B pengar, medan de som var med och tävlade få ingenting. Den som blir utsedd till ”vinnare” får i själva verket ingenting och ifrågasätter personen blir den istället blockerad från sidan. Bluffakuten informerar även om sidor som sysslar med personuppgiftsinsamling med syfte att skicka ut spam eller ge ut dina uppgifter till telefonförsäljare. Ibland kan du också luras att ta ett dyrt abonnemang istället för att ”bara” betala den där fraktavgiften.

Förbjudet att anordna dessa tävlingar

Enligt både lotteriinspektionen och facebooks egna regler så är dessa typer att tävlingar förbjudna att anordna. Paragraf III.3.E säger ”Personliga tidslinjer får inte användas för administration av kampanjer (t.ex. ’dela på din tidslinje för att delta’ eller ’dela på din väns tidslinje för att kunna delta flera gånger’ är inte tillåtet).” Bluffmakarna i detta sammanhäng tjänar pengar när de säljer likes, deras sidor blir exponerade. Det enda sättet att få stopp på detta är helt enkelt att sluta vara med och delta i dessa tävlingar. Bluffsidorfb.wordpress.com är en annan sida där du kan bli upplyst och hålla koll på vilka blufftävlingar som florerar just nu.

För att skapa en större trovärdighet har många blufftävlingar på olika sätt kapat kända företags identitet. Bland annat har företag som Telia, IKEA, ICA mfl. Blivit utsatta av denna typ av bedrägeri där du som tävlande tror att du vinner något från ovannämnda företag.